Ο αυξημένος επιπολασμός των υπέρβαρων παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό και ανησυχητικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στις μέρες μας. Η παιδική παχυσαρκία δεν αποτελεί μια καλοήθη κατάσταση, παρά τη δημοφιλή πεποίθηση ότι τα υπέρβαρα παιδιά συνήθως επανέρχονται στο φυσιολογικό τους βάρος μεγαλώνοντας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερο διάστημα ένα παιδί είναι υπέρβαρο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος ενήλικας.
Οι στρατηγικές παρεμβάσεις την παιδικής παχυσαρκίας απαιτούν τηνεμπλοκή και την υποστήριξη της οικογένειας. Η οικογένεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην επιτυχία της θεραπείας για την παχυσαρκία. Οι γονείς και οι φροντιστές αποτελούν σημαντικά μοντέλα μίμησης για τα παιδιά και λειτουργούν ως πρότυπα γι’ αυτά. Η συμμετοχή της οικογένειας είναι σημαντική για την απώλεια βάρους στο παιδί, τόσο στο θέμα διατροφής, όσο και στο θέμα της άσκησης.
· Οι διατροφικές συνήθειες και η στάση των γονιών απέναντι στην άσκηση επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά. Τα ανθυγιεινά γεύματα, οι συχνές δίαιτες, τα μη-τακτικά γεύματα, κλπ. αποτελούν συχνά συνήθειες των γονέων που ακολουθούν αργότερα και τα παιδιά. Τα παιδιά μαθαίνουν από τις εικόνες που βιώνουν κάθε μέρα. Η ικανότητα των γονιών να αλλάξουν τις συμπεριφορές είναι σημαντική. Εάν οι γονείς δεν προτίθενται να αλλάξουν και οι ίδιοι τις διατροφικές τους συνήθειες και τη στάση τους απέναντι στην άσκηση, είναι δύσκολο να έχει επιτυχή έκβαση η θεραπεία με το παιδί.
· Οι γονείς θα πρέπει να παρέχουν τακτά γεύματα κάθε μέρα μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, χωρίς άλλους περισπασμούς. Λόγω του ότι διάφορα ερεθίσματα μέσα στο σπίτι επηρεάζουν ολόκληρη την οικογένεια, καλό είναι να διασφαλίζουν ότι μόνο τροφές που θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους είναι διαθέσιμες. Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, στα οποία τα παιδιά είναι επιρρεπή, καλό είναι να μην αγοράζονται πλέον, αλλά ούτε και να κρύβονται σε κάποιο σημείο στο σπίτι.
· Με την κατάλληλη καθοδήγηση, οι γονείς πρέπει να προσεγγίζουν το παιδί για συμβουλές πάνω σε μια υγιεινή διατροφή. Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» τρόφιμα, αλλά τρόφιμα που τα καταναλώνουμε περισσότερο και λιγότερο συχνά.
· Καλό είναι να κάθονται μαζί τους στο τραπέζι και να τρώνε όλοι το ίδιο φαγητό, πράγμα ίσως πιο δύσκολο για γονείς που εργάζονται. Όμως με λίγη καλή θέληση αυτό μπορεί να συμβεί τουλάχιστον σε κάποια γεύματα της ημέρας, π.χ. το πρωινό ή το βραδινό.
· Δε συνιστούμε στους γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί να φάει πχ τα λαχανικά του, ώστε μετά να φάει και το γλυκό. Ωστόσο, με τις σωστές δεξιότητες, οι γονείς μπορούν να μάθουν πώς να ενθαρρύνουν το παιδί να τρώει ποικιλία τροφών και να περιορίσει τα σάκχαρα που αμβλύνουν την αίσθηση της γεύσης για πιο υγιεινές τροφές. Γενικότερατο φαγητό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιβράβευση! Αν για κάποιο λόγο θέλετε να επιβραβεύσετε το παιδί σας, τότε μπορείτε να του χαρίσετε κάποιο αντικείμενο ή να κάνετε την αγαπημένη του δραστηριότητα μαζί!
· Επίσης, το ποσοστό φυσικής δραστηριότητας των παιδιών εξαρτάται κατά ένα μέρος από τις αποφάσεις των γονιών σε θέματα όπως το περπάτημα για το σχολείο ή όχι, τη παρακολούθηση τηλεόρασης στον ελεύθερο χρόνο, ή την ασχολία των παιδιών με κάποιες δραστηριότητες (στίβο, καράτε, χορό κτλ.). Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να συμβεί ακόμη και αφιερώνοντας λίγο χρόνο στα παιδιά σας για μια βόλτα στο πάρκο , για κολύμπι ή παιχνίδι… Θα χρειαστεί ίσως να περιορίσουν το χρόνο που ξοδεύουν για παρακολούθηση τηλεόρασης ή μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, θέτοντας κάποια όρια.
· Επιπλέον, οι γονείς καλό είναι να κατανοήσουν το βαθμό στον οποίο τα παιδιά εκτίθενται σε μη-βοηθητικά μηνύματα από τα media. Σήμερα τα παιδιά δέχονται μία πληθώρα μηνυμάτων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναμεσά τους δε λείπουν και οι διαφημίσεις διάφορων τροφίμων. Καλό είναι να γίνονται αναφορές και διευκρινήσεις για αυτές στα παιδία, ιδιαίτερα στις μικρότερες ηλικίες, που εύκολα μπορούν να τους δημιουργήσουν λάθος πεποιθήσεις, π.χ. ότι κάποιο τρόφιμο θα τα κάνει πιο ευχάριστα στην παρέα ή ότι θα τα βοηθήσει να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.
· Οι γονείς πολλές φορές χρειάζονται καθοδήγηση στο να διαχειριστούν τη νέο-φοβία, την τάση του παιδιού να φοβάται νέες γεύσεις. Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να υποχωρούν γρήγορα στις απαιτήσεις του παιδιού για φαγητά με έντονη γεύση (λιπαρά, ζάχαρη). Ίσως οι γονείς φοβούνται πως είναι καλύτερα να ενδώσουν, παρά να πετάξουν χρήματα σε φαγητά που θα αρνηθεί να φάει το παιδί τους. Αν δεν γνωρίσει και δεν δοκιμάσει όμως νέα τρόφιμα, δεν θα είναι εύκολο να τα εντάξει στην καθημερινή του διατροφή. Μπορείτε να κρύβετε τα τρόφιμα αυτά μέσα σε άλλα τρόφιμα για να ξεκινήσει να συνηθίζει την γεύση τους. Π.χ. μπιφτέκια με λαχανικά.
· Το να εστιάζεται συνεχώς στο θέμα του βάρους ίσως κάνει τα πράγματα δυσκολότερα καθώς μειώνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.Συχνά τα παιδιά νιώθουν ότι δέχονται μια επίθεση για το βάρος τους και βλέπουν το υπερβάλλον βάρος σαν μια αποτυχία της ζωής τους. Καλό είναι να μην γίνονται σχολιασμοί και άσχημοι χαρακτηρισμοί, πιστεύοντας ότι έτσι θα ταρακουνήσετε το παιδί σας και ίσως αλλάξει στάση και συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο συχνά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι γονείς επιλέγουν:
ΤΟ ΕΙΔΟΣ των τροφών που παρέχονται στο σπίτι
ΤΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ κατανάλωσης
ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ μαγειρέματος
ΤΗΝ ΩΡΑ του οικογενειακού γεύματος
Τα παιδιά επιλέγουν:
ΑΝ θα φάνε
ΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ θα φάνε
ΠΟΣΟ θα φάνε
ΜΕ ΤΙ ΡΥΘΜΟ θα φάνε
Οι γονείς συνήθως έχουν υψηλές προσδοκίες από τα παιδιά τους, και για αυτό χρειάζονται βοήθεια στο να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους για το παιδί. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η θεραπεία μπορεί να είναι αργή, με συχνές υποτροπές, το βάρος μπορεί να μειωθεί ή όχι αρχικά, αλλά με πολλή υπομονή και σιγά, σιγά, τα παιδιά μαθαίνουν πως λειτουργεί το σώμα τους!
Γίνεται σύμμαχοι με το παιδί σας και όχι εχθροί! Βαδίστε μαζί αυτό το μονοπάτι, χέρι- χέρι, για να βγει από το φαύλο κύκλο της παχυσαρκίας.
Comments